Általános ajánlások egészségeseknek

A fizikai aktivitás számos egészségügyi előnnyel jár egészségesek számára. Már egy alkalmas, legalább közepes intenzitású fizikai aktivitás azonnali hatásokat vált ki, például csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, csökkenti a szorongást, valamint javítja az alvást és a kognitív funkciókat.

A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres fizikai aktivitás javítja az életminőséget, csökkenti a szorongást és a depressziót. Javítja az edzettséget és erőnlétet, ami növeli a mindennapi tevékenységekkel való megbirkózás képességét, és hozzájárul az idősek izomtömegének megőrzéséhez. A fizikailag aktív idős embereknél kisebb az esések és az eséssel összefüggő sérülések kockázata, valamint jobb a fizikai állapotuk és kognitív funkciójuk.

A rendszeres fizikai aktivitás a főbb népbetegségek, például a magas vérnyomás, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a túlsúly/elhízás, a depresszió, a demencia és a rák számos formája megbetegedésének csökkenésével jár. Kutatások azt is kimutatták, hogy a fizikailag aktív embereknél kisebb az idő előtti halál kockázata.

A rendszeresen fizikailag aktív terhes nőknél kisebb a preeklampszia, a magas vérnyomás, a túlzott súlygyarapodás és a depresszió kockázata. A terhesség alatti rendszeres fizikai aktivitás megelőzheti és kezelheti a terhességi cukorbetegséget, csökkenti a depressziót és a szorongást, valamint csökkenti a szülés utáni depressziós tünetek kockázatát.

A javasolt fizikai aktivitás előnyei meghaladják a kockázatokat. Az intenzitás időben történő fokozatos növelése csökkenti a kockázatokat.

Az ajánlott fizikai aktivitások egészségesek körében korosztályok szerint csoportosíthatók: óvodás korúaknak (3-6 évesek), gyermekeknek (7-17 évesek), felnőtteknek (18-64 évesek), időseknek (65 évnél idősebbek).

Különleges ajánlások szólnak a nők számára terhesség alatt és után.

A fizikai aktivitás magában foglalja a mozgás minden formáját, melyek végezhetők otthon, munkahelyen, közlekedés közzel (séta/kerékpározás), szabadidőben, szervezett edzés vagy sportolás formájában.

Szerző: dr. Babai László Létrehozás ideje: 2024.05.13 Utolsó módosítás: 2024.05.13