Önkormányzatok a Mozgás Receptre programban

A „Mozgás Receptre” program megvalósítási pontjai a települési önkormányzatok. Az önkormányzatok biztosítják, hogy a program híre, szakmai anyagai eljussanak a közigazgatási területükön működő háziorvosokhoz, területükön élő lakossághoz, bevonják a közigazgatási területükön működő sportlétesítményeket, mozgáshelyszíneket, ahol a receptet kapó páciensek részére ingyenes vagy kedvezményes mozgási lehetőségeket biztosítanak. Továbbá információs szolgálattal segítik a pácienseket, hogy a háziorvostól kapott receptet hol válthatják be mozgási alkalmakra.

A Mozgás Receptre programról

A "Mozgás Receptre" program célja az egészségben eltöltött életévek számának növelése a lakosság fizikai aktivitásának növelése által. A (házi)orvosok mozgást írnak fel receptre, amit a páciensek helyi sportlétesítményekben válthatnak be ingyenes mozgási lehetőségekre.

A Mozgás Receptre program előnyei

Egészség hosszútávú megőrzése

A rendszeres fizikai aktivitás bizonyítottan csökkenti számos életmóddal összefüggő, krónikus betegség kockázatát, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, daganatos megbetegedések, tüdőbetegségekkel, depresszióval, demenciával.

Közösségépítés

A Program hozzájárul a helyi közösségek összetartásához és együttműködéséhez, hiszen a közös mozgási lehetőségek erősítik a közösségi kapcsolatokat, ami az egészséges életmód fenntartásának egyik alappillére.

Támogatott sportolási lehetőségek

A program keretében a páciensek ingyenes vagy kedvezményes sportolási lehetőségeket kapnak, amelyekhez a Mozgás Recepttel férhetnek hozzá. Ezáltal mindenki számára elérhetővé válik a rendszeres testmozgás.

Egészségügyi kiadások csökkentése

Az egészségesebb lakosság kevesebb terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre, így hosszú távon csökkenthetők az egészségügyi kiadások.

Amire az önkormányzatokat kérjük:

Háziorvosok és a lakosság tájékoztatása

Az önkormányzatokat arra kérjük, hogy a program híreit és szakmai anyagait juttassák el a közigazgatási területén működő háziorvosokhoz, valamint népszerűsítsék a Programot a helyi lakosság körében.

Sportlétesítmények, mozgáshelyszínek bevonása

Kérjük, hogy a települési önkormányzat a közigazgatási területén lévő sportlétesítményekben, mozgási helyszíneken biztosítson ingyenes vagy kedvezményes mozgási lehetőséget a Programban résztvevő, háziorvosoktól receptet magával hozó páciensek számára.

Program népszerűsítése

Az önkormányzatok segítségét kérjük abban, hogy népszerűsítsék a Mozgás Receptre programot a helyi közösségben és rendezvényeken, hogy minél többen megismerjék és lehetőségük legyen részt venni benne, hogy minél inkább növeljék egészséges életéveik számát.

Amiben segítjük az önkormányzatokat:

Egészségügyi és promóciós anyagok biztosítása

Nyomdai termékeket és egyéb promóciós anyagokat biztosítunk az önkormányzatok számára, hogy segítsék a program népszerűsítését.

Központi kommunikáció

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) országos szinten népszerűsíti a programot, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon.

Képzések és továbbképzések

Képzéseket szervezünk a résztvevő önkormányzatok, háziorvosok és mozgásszakemberek számára, hogy biztosítsuk a Program sikeres megvalósulását.

Csatlakozás a Programhoz

Amennyiben önkormányzata részt kíván venni a Programban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Program önkormányzati kapcsolattartójával az alábbi elérhetőségen:

  • Kapcsolattartó: Kozma Levente Mihály
  • Telefonszám: +36 30 693 4173
  • Email cím: info@mozgasreceptre.hu

 

Bízunk benne, hogy az Önök támogatásával közösen hozzájárulhatunk a lakosság egészségi állapotának javításához, mert a mozgás gyógyír!

 

 

Létrehozás ideje: 2024.06.20 Utolsó módosítás: 2024.06.28