ÉMOT

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) Magyarországon tevékenykedő a krónikus, életmóddal összefüggő betegségek gyógyításával, megelőzésével és kutatásával foglalkozó magyarországi szakmai, tudományos szervezet.

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe, ami - a betegségek alap kiváltó okait megcélozva - komplex életmódbeli eszközöket (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ a krónikus betegségek megelőzésében, gyógyításában, progresszió lassításában.

Az ÉMOT megalakulásának éve 2014, az európai társaság (European Lifestyle Medicine Organization) 2015-ben alakult meg.

Az ÉMOT célja, hogy az életmód orvoslásban érintett szakembereknek tudományos, szakmai keretet biztosítson, ezáltal

  • az életmód orvosi beavatkozások használatát terjessze és elfogadottá tegye a gyógyításban,

  • bizonyítékokon alapuló (evidence based), tudományos és holisztikus szemlélettel foglaljon állást az életmód orvostan kérdéseiben,

  • támogassa és előmozdítsa az életmód orvostani kutatásokat, tudományos munkát,

  • erősítse az egészség- és életmód ágazat szereplői közötti szakmai párbeszédet és együttműködést;

  • tevékenységével felhívja a társadalom figyelmét az egészséges életmód fontosságára, szerepére a gyógyításban, megelőzésben,

  • felhívja a figyelmet az egészségnevelés fontosságára, amely a családokban, a munkahelyeken és az oktatási intézményekben valósulhat meg leginkább,

  • népszerűsítse a holisztikus szemléletet, amely szerint a hosszantartó egészség és az életminőség minél további megőrzése érdekében az emberi test-, szellem- és lélek harmóniájának megteremtése és megtartása a követendő út.

 

Az ÉMOT megalakulását követően több országos kongresszust szervezett, aktív lobbitevékenysége nyomán mára az életmódorvostan bekerült majd minden orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmény kurrikulumába. 2022. decemberében megjelent az első magyar nyelvű könyv Életmódorvostan címmel, melyet Dr. Babai László, Dr. Majorosi Emese, Dr. Barna István szerkesztett. A könyv 2023. májusában egy könyvbemutató konferencián került hivatalosan is bemutatásra. 2023- november 10-12. között megrendezésre került az 5. Európai Életmód Orvostani Társaság konferenciája Budapesten.

 2023. decemberében a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) Szövetségi Tanácsának 2023. évi, évzáró ülésén a Tanács egyhangú szavazata alapján a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) felvételt nyert a MOTESZ-tagok közé. 2024. januárjában Dr. Babai László elnök úr lett az Európai Életmód Orvostani Társaság (ELMO) magyarországi képviselője.

Létrehozás ideje: 2024.01.31 Utolsó módosítás: 2024.02.05