Út az Egészséghez

Az "Út az Egészséghez" program a Budapesti Szent Ferenc Kórház rehabilitációs és prevenciós kezdeményezése, mely a vezető halálokok megelőzésére összpontosít. A program keretében kialakított kardiotanösvény egyedülálló megközelítése az egészségügyi ellátásnak, mivel nemcsak rehabilitációs célokat szolgál, hanem egyben szűrő- és prevenciós programként is működik.

Az első kardiotanösvény 2015-ben jött létre a kis-hárshegyi erdőben, és azóta további hat helyszínen terjeszkedett országszerte. A tanösvények meghatározott pontjain pulzusmérő állomások segítik a résztvevőket az egészségi állapotuk ellenőrzésében. A program nem csupán szív- és érrendszeri betegeknek szól, hanem a lakosság széles körét célozza meg, elősegítve az egészséges életmód népszerűsítését.

Az "Út az Egészséghez" program mögötti indokok között kiemelkedik az Európai Unióban évente számos kardiovaszkuláris megbetegedés okozza a halálozásokat. Magyarországon a kardiometabolikus eredetű halálozás vezető ok, így a program célja a halálozások csökkentése és az egészségügyi ráfordítások csökkentése. Az országos programban már több tízezren vettek részt, és számos betegséget sikerült időben kiszűrni, ezzel hozzájárulva a korai diagnózis és kezelés fontosságához.

A tanösvények kialakítása során követték a szakmai ajánlásokat, hogy biztonságos és hatékony edzést nyújtsanak a résztvevőknek. Az útvonalak különböző nehézségi szintekkel rendelkeznek, így mindenki számára elérhető és megfelelő terhelést nyújtanak. A program működése során mért pulzusértékeket és egyéb egészségügyi információkat az intézmény kiértékeli, és szükség esetén javasolja a kardiológiai kivizsgálást.

Az "Út az Egészséghez" program egyéni és társadalmi szinten is jelentős hozadékokat eredményez. Az aktív résztvevők számára csökken a szív- és érrendszeri halálozás kockázata, javul a vércukor-háztartás, mérséklődik a testsúlyfelesleg, és javul a fizikai terhelhetőség. Társadalmi szinten a program hozzájárul az egészségtudatos életmód népszerűsítéséhez, az egészségügyi terhek csökkentéséhez, valamint a halálozási és megbetegedési arányok javításához.

A továbbiakban a program országos kiterjesztése a cél, hogy bárhol az országban elérhető legyen. További tervek között szerepel a túraprogramok kibővítése kerekesszékesek és fogyatékkal élők számára, valamint különböző célcsoportok bevonása a nappali kórházi életmódprogramba. Az "Út az Egészséghez" program így továbbra is kulcsszerepet játszik a magyar társadalom egészségfejlesztésében és az egészséges életmód népszerűsítésében.

Létrehozás ideje: 2024.02.02 Utolsó módosítás: 2024.02.05