Hatákony és biztonságos mozgás

Fontos megjegyezni, hogy a kevés fizikai aktivitás jobb, mint a teljes inaktivitás.

Azoknál, akik fizikai aktivitási szintje nem éri el a szakmai ajánlásokban rögzítettet, a fizikai aktivitási szint bármilyen fokú növelése jótékony hatással lesz az egészségükre. A rendszeres mozgást kis mennyiségű fizikai aktivitással kell kezdeniük, fokozatosan növelve a gyakoriságot, az intenzitást és az időtartamot az idő múlásával. Az testmozgás megkezdése előtti orvosi engedély általában szükségtelen. Azoknál az inaktív személyeknél, akik ilyen módon fokozatosan haladnak a közepes intenzitású fizikai aktivitás felé, elmondható, hogy ismereteink szerint nincs kockázata a hirtelen szíveseményeknek, és nagyon alacsony a csont-, izom- vagy ízületi sérülések kockázata.

Azok, akik rendszeresen végeznek közepes intenzitású testmozgást, az intenzitást fokozatosan emelhetik a magas intenzitásig általában anélkül, hogy orvossal kellene konzultálniuk. Azok, akiknél új tünetek jelentkeznek az aktivitási szint növelésekor, orvosi konzultáció javasolt.

A választandó fizikai aktivitás fajtáját és mennyiségét befolyásolhatja a várandósság, fennálló krónikus betegségek és állapotok, valamint egyes fogyatékosságok. Ezen esetekben javasolt tanácsot és iránymutatást kérni megfelelő képzettségű sport-, illetve egészségügyi szakembertől annak érdekében, hogy az egyéni szükségleteknek, képességeknek, funkcionális korlátoknak mind fajtában, mind intenzitásban és mennyiségben megfelelő tevékenységek kerüljenek kiválasztásra, szükség esetén gyógyszeres és egyéb kezelésekkel összehangoltan. A könnyű és közepes intenzitású fizikai aktivitás általában alacsony kockázatú, és mindenkinek ajánlott.

(WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Geneva: World Health Organization; 2020.)

Orvosi konzultáció, indikáció

Az orvosi konzultáció elsődleges célja a lehetséges kockázatok azonosítása, felmérése, a hatékony és biztonságos mozgásterápia javaslata, beépítése a kezelési tervbe, összehangolása az egyéb kezelési módszerekkel.

A fizikai aktivitásra vonatkozó orvosi javaslat az Amerikai Sporttudományi Társaság ajánlása szerint az alábbiakra terjed ki:

 • A fizikai aktivitás indikációjának megnevezése
 • A fizikai aktivitással fejlesztendő területek (állóképesség, izomerősítés, egyensúly, hajlékonyság, koordináció, stb.)
 • A fizikai aktivitás javasolt heti mennyisége: edzések száma, időtartama és intenzitása
 • Az orvosi javaslat érvényességi ideje
 • A páciens és betegségének jellegzetességei, kezelése és azok összefüggése a fizikai aktivitással

(Moore GE et al. ACSM's Exercise Management For Persons With Chronic Diseases and Disabilities. Ed. Human Kinetics, Champaign, 2016)

Az orvosi konzultáció során mindig javasolt felmérni a szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát. Az ajánlatot adó orvos felelőssége annak eldöntése, hogy a fizikai aktivitási időszak megkezdése előtt kell-e végezni orvosi vizsgálatot. Kezeletlen vagy nem optimálisan kezelt szív- és érrendszeri betegség gyanúja esetén megfelelő szaktudással rendelkező orvoshoz kell fordulni.

Abszolút ellenjavallatok közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitás esetén

 1. közelmúltbeli jelentős eltérés az EKG-ban
 2. instabil angina
 3. kontrollálatlan szívritmuszavarok
 4. súlyos aorta szűkület
 5. kontrollálatlan szívelégtelenség
 6. akut tüdőembólia
 7. akut szívizomgyulladás
 8. gyanított/ismert disszekáló aneurizma
 9. akut szisztémás fertőzés

Állapotfelmérés

Az egészség szempontjából hatékony és biztonságos testmozgás meghatározása és végzése érdekében javasolt és szükséges rendszeres állapotfelmérést végezni, és az eredményeket figyelembe véve meghatározni a célok elérését szolgáló fizikai aktivitás fajtáját, mennyiségét.

Fizikai aktivitás szintjének meghatározásához használhatóak önbevallásos kérdőívek, mozgásérzékelők, pulzusmonitorok.

Az állóképesség, vázizomrendszeri állapot felméréséhez használható a 6 perces séta teszt, szubmaximális aerob állóképességi tesztek (kerékpár ergométer vagy futópad), kéz szorítóerejének mérése, hajlékonysági teszt, valamint további funkció- vagy kapacitástesztek.

Testösszetétel, testfelépítés és egészségi állapot felméréshez használható vér/vizeletvizsgálatok, derékbőség, derék-csípő arány, testsúly, testtömeg-index.

Az egészséggel kapcsolatos életminőség felméréséhez használható a rövid formátumú (36) egészségi állapot felmérés (SF-36), az EuroQol kérdőív (EQ5D).

Bemelegítés és levezetés

A bemelegítés/levezetés ideje nem számít bele a különböző diagnózisoknál javasolt fizikai aktivitásába. Ez azt jelenti, hogy a bemelegítési/levezetési időt minden egyes tevékenységhez hozzá kell adni, és ez a kiegészítés változhat például az intenzitás megválasztásától, a betegség aktuális állapotától és az egyéni tényezőktől függően.

Intenzitás növelése

A fizikai aktivitás intenzitás szintjének növelése az egyes mozgásalkalmak alatt vagy között.

Egy mozgásalkalom során: Egyes személyek/diagnózisok esetében különösen fontos lehet alacsony/közepes intenzitással kezdeni, mielőtt az intenzitást közepesre/erőteljesre emelné.

Mozgásalkalmak sorozatában: Előfordulhat, hogy a fizikai aktivitás kezdetben előírt dózisának alacsonyabbnak kell lennie, mint a diagnózis-specifikus ajánlott adag.

Rendszeres fizikai aktivitást támogató környezeti szempontok

A WHO és számos nemzetközi szakmai szervezet (ACSM, NHS) ajánlásai egyértelműen kiemelik, hogy a támogató környezet kulcsfontosságú a megfelelő szintű rendszeres fizikai aktivitás elérésében.

Fizikai környezet alatt értendő a testmozgásra alkalmat teremtő létesítmények – legyenek azok szabadtériek avagy fedett helyen megtalálhatóak – elérhetősége, megközelíthetősége, felszereltsége ugyanúgy, mint a kültéri- illetve beltéri levegő minősége, légúti allergének jelenlétének szintje, hőmérséklet, páratartalom. A rendszeres fizikai aktivitás biztosításában külön szerepe van a településtervezésnek, a séta-, futó- és kerékpáros utak kiépítettségének, iskolába és munkába, bevásárolni járás során a fizikai aktivitással járó közlekedési megoldások fizikai támogatásának. Különösen fontos a környezeti tervezés kiemelt szerepe a mozgásukban korlátozottabb csoportok szempontjából, mint gyermekek, mozgássérültek, krónikus betegséggel élők.

(Physical activity and the environment, NICE guideline, Published: 22 March 2018)

Létrehozás ideje: 2024.05.13 Utolsó módosítás: 2024.05.13